fredag 13 februari 2009

Är det sanningen.....?

Samhällsdebatten tycks alltmer luta åt devisen tre sorters lögn; lögn, förbannad lögn och statistik!
I dagens debatt vet man inte, kan man inte veta, vad som är sant.
Det ena politiska partiet efter det andra hävdar att de har rätt och anför fakta, ett tredje framför ytterligare statistiska uppgifter trots att egentligen bara ett av dom kan ha rätt!
Själv har jag börjat med devisen att jag visserligen aldrig ljuger men att jag å andra sidan heller aldrig säger sanningen!
Halvsanningen är vår tids statistik, ett exempel; i ett maratonlopp med endast två deltagare, den lokale löparen och världsmästaren vann naturligtvis världsmästaren, lokaltidningens kommentar var dock "hemmalöpare på andra plats i fantastiskt maratonlopp, världsmästaren näst sist", så kan man också uttrycka sig utan att ljuga!
I dagens samhälle är det dock helt andra saker som väcker uppmärksamhet, trafficking, hemlöshet, flyktingproblematiken samt ett svåråtkomligt bidragssystem. Jag läste häromdagen i Norrköpings Tidningar om en man som hade uppehållstillstånd men förlorat sin legitimation och inte kunde få någon ny, de regler som skulle tillåta detta trädde inte i kraft förrän i juli, ridå!
Den enda motvikten är egentligen de som har det oförskämt bra; det svenska kungahuset, Anders Borg och Göran Persson verkar det inte gå någon nöd på, de har nog inte något att klaga på. När Anders Borg säger att 2009 blir ett svart år så är det två saker han inte nämner nämligen att det dels inte gäller honom och dels att ordet svart i ekonomiskt språk faktiskt har två betydelser!

Inga kommentarer: