söndag 11 januari 2009

Finanskrisen över?

Det tog inte mer än en vecka sedan mitt förra inlägg tills vice riksbankschefen konstaterade att finanskrisen kommer att ebba ut, jag visste det!
Med de moderna finansiella instrumenten och kalkylerna tar det inte lång tid förrän man spårar upp bristerna vare sig de är mänskliga eller materiella!
Om vice riksbankschefen har rätt återstår att se, jag skulle dock bli förvånad om hon hade helt fel.
I det här läget måste man naturligtvis ge den svenska alliansregeringen stort beröm! De har sparat i ladorna under högkonjunkturen och det är därför vi står stabila nu. Titta på Island, där har dom det inte roligt och baltstaterna klarar sig delvis på grund av svenskt bistånd!
Regeringens jobbpolitik har fått mycket skäll för att de jagar de sjuka och arbetslösa med blåslampa. Frågan är dock om de inte principiellt har rätt i att den som inte arbetar heller inte skall äta, naturligtvis med undantag för gamla och riktigt sjuka. För vad blir följden om ungdomar förtidspensioneras och ställs utan åtgärd; en förlorad generation naturligtvis och detta är livsfarligt!
Vi måste bry oss om våra unga och prata med dem, engagera dem, annars kommer de aldrig att förstå vare sig oss eller sig själva!
Olof Palme sade ofta att ett samhälle, ett land inte får vara beroende av en enda människa. Och likväl när han dog så rasade det svenska samhället till grunden liksom stora delar av internationellt samförstånd. Tack vare att alla mindes honom och vad han gjort så fortsätter dock hans verk i tacksamt minne av många, av alla partifärger.
Men, och det är viktigt, hur skulle samhället ha sett ut idag om inte en hel ungdomsgeneration dragits till politiken tack vare Palme och andra samhällsarbetare, då hade vi inte haft något samhälle idag, ingen civilisation heller!
Det är av denna och andra anledningar, t.ex. kontinuitet i samhällsarbetet, som det är viktigt att vi bryr oss om våra ungdomar. En annan anledning är att det blir de som får ta hand om oss när vi blir gamla!
Man ska dock inte misströsta, det finns alltid och det har alltid funnits, krafter och motkrafter i samhället. Ibland överväger den ena och ibland överväger den andra, när de åter är i balans framgår den stabilitet som vunnits under deras kamp, lugnet och harmonin inträder då åter!
Nu ska jag ta en kopp kaffe, ha det bra så länge!

Inga kommentarer: