onsdag 2 maj 2012

Playstation 2.....!

Nu är det vår igen och solen har tittat fram. Fåglarna kvittrar, fjärilarna flyger fram i vinden och allt är helt underbart, åtminstone för en del av oss....!
  Jag kan inte glömma ett TV-program jag såg för någon månad sedan om gruvarbetare i Afrika som i sitt anletes svett och stort manfall fick gräva fram metall som behövdes som beståndsdel i en leksak som heter Playstation 2. Tänk om barnen visste vilket lidande deras spel kostat!
  Oljebolagen är en annan het potatis, det hävdas att de tar till vilka metoder som helst för att komma åt den dyra råoljan, folkmord inkluderat. En annan nöd är dock lika otäck, nyfattigdomen i Europa. Tänk att bo i ett industrialiserat land och inte få tillgång till välfärden, det är utan tvekan en dödsfälla. Ett exempel som jag hört var en kille som plötsligt blev arbetslös, inte fick a-kassa och nekades socialbidrag för att han hade en bostadsrätt, han skulle ha varit dödsdömd utan släkt och vänner även om han nu lyckades ordna så att han blev sjukskriven och fick pengar den vägen.
  Det här är det nya västerlandet och frågan är om det är möjligt att ha så här hårt socialt klimat om vi ska kunna bibehålla en godtagbar välfärd. Socialdemokraterna är på frammarsch i Sverige och det är inte förvånande, frågan är dock om det kommer att bli någon förbättring under en socialdemokratisk regim, åtstramningarna började ju redan under deras tid.
  Trots alla ideologier verkar det som att allt handlar om det egna ansvaret, om något ska bli gjort får man göra det själv. Förhoppningsvis leder de tuffare tiderna till ett ökat samhällsengagemang, det är i alla fall nödvändigt att de gör det, folk måste börja prata med varandra. Risken är annars stor att den organiserade brottsligheten lägger rabarber på samhällsapparaten i stil med Al Capone i 1920-talets Chicago som till och med ägde egna fackföreningar
Nu är det dock dags för en kopp kaffe!

Inga kommentarer: