tisdag 4 oktober 2011

Mörkret tilltar!

Det tycks inte vara någon ände på allt elände som sker i världen just nu. Senaste mardrömmen är att finanskrisen nu nått Sverige under oöverskådlig tid. Frågan man ställer sig är enkel nämligen "Vad håller de på med ute i världen?", alternativt "Vad gör de på banken efter tre?".
De senaste rönen inom astronomin hävdar nu å sin sida att den mörka materien accelererar och att universum utvidgas allt snabbare.
Mitt i oktoberrusket visar det nu dessutom att Syrianska ambassaden i Stockholm dödshotar regimkritiker. Kung Carl Gustaf å sin sida prisar den Saudiarabiske kung Abdullah vilket åter satt kungahuset i gungning. Antalet vräkningar av barnfamiljer ökar. En kriminalvårdare har blivit ihjälslagen av en intern på anstalt.
Kan det bli värre, undrar man!
Ja, säkert men där det finns förlorare finns det alltid vinnare. Se på Kina den nya Supermakten, nu har de påbörjat uppskjutningen av en rymdstation, det är grejor det!
Kommunisterna i Kina är starkare än någonsin och Ryssland börjar att komma igen med Putin som den nye regenten, mönstret känns igen när ondskans axelmakter laddar bössan.
Egentligen handlar det dock nog mer om utveckling, om krafter och motkrafter. Allt går i återkommande perioder, så är det bara, det är så vi lär oss att prioritera livets väsentligheter!
Medeltiden sågs länge som en mörk tid. Senare forskning har dock visat att den var en grogrund för den stora vetenskapliga revolutionen på 17, 18 och 1900-talen.
I klostren, dåtidens stora kulturella centra var aktiviteten hög, det skrevs och lästes, arbetades och beddes. Folk i gemen slet naturligtvis hårt men sakta ackumulerades den expanderande kraften tills samhället utvecklades framåt.
Så här har det alltid varit, människans krafter mäts mot verkligheten, samlas och utvecklas.
De arabiska länderna var stora på medeltiden medan Europa sågs som mörk men plötsligt tog utvecklingen fart här medan araberna gick tillbaka.
Vad som är orsaken till dagens elände vet jag inte men lika osäker jag är om detta lika säker är jag på att det finns en helt naturlig orsak till den, energi försvinner inte, den omvandlas!
Nu är det dock dags för en kopp kaffe!

Inga kommentarer: