torsdag 11 augusti 2011

I den ljuva sommartid.....!

Sommarens händelser passerar revy då hösten närmar sig.
Skottdramat i Norge är ett sådant då den drygt 30-årige diplomatsonen Anders B Breivik sprängde en egentillverkad bomb på norska regeringskansliet och sköt 90 personer på ett ungdomsläger för vänsterpolitiker och sedan inväntade mediagenomslaget från fängelset.
Utan tvekan är detta ett dåd som får Palmemordet att framstå som rena förskoleterapin. Samtidigt ändrar det bilden av Norge, vem hade trott att det fanns så mycket motsättningar i detta "morsome" land...!
Det här handlar naturligtvis om mycket mer, bara det att Breivik lyssnade på musik i hörlurar medan han sköt visar att det handlar om djupa fördämningar som brast inom honom när han sköt ner 90 ungdomar för att hindra nästa generation socialdemokrater från att förstöra Norge!
Vi har har att göra med ett nationellt trauma.
Någonstans finns det uppenbarligen en uppdämd besvikelse över hur samhället har blivit och en känsla av hopplöshet som här tog sig uttryck i ett massmord av civila ungdomar och visst är det skrämmande.
Samtidigt är detta ett uttryck för att demokratin inte har fungerat, att utanförskapet blivit så stort att det slagit tillbaka på de styrande, det är det som är det verkliga problemet!
Det är dock glädjande att intresset för politiken ökat i Norge efter dådet, kanske kan det bli en väckarklocka för den nya generationen.
Anders Karlberg från Fryshuset i Stockholm har i en nyutkommen bok pekat på att dagens samhälle har åstadkommit en generationsklyfta som vi måste överbrygga, sommarens händelser bekräftar detta!
Finanskrisen har också slagit till, det verkar inte vara någon ände på eländet i världen. Samtidigt tror jag att det fortfarande äts både dyrt och gott i kretsarna kring Wall Street. Jag tittade häromveckan i en bok om Al Capone och 1920-30-talets Chicago. Mitt i all krisen hade herr Capone lagt beslag på allt från restauranger till fackföreningar, det är skrämmande men lika verkligt då som idag när en biografi om Sveriges egen Gudfader kommit ut...!
Mitt i allt elände är det dock uppenbart att det finns naturliga förklaringar på allting i vår värld även om det ibland verkar vara det enda man kan vara säker på.
Nu är det dock dags för en kopp kaffe!

Inga kommentarer: