måndag 8 mars 2010

Våren på väg!

Nu verkar det trots allt som om det blir vår även i år.
Vintern har varit hård och många har faktiskt gått åt!
Man kan faktiskt fundera på hur mycket som vi kan påverka i naturen. Tänk om det skulle bli en ny istid nu, då skulle vi få flytta ned till Centraleuropa.
Tänk även på den bibliska syndafloden, Gud straffade människorna och skonade endast Noa o/co. Naturen är förmodligen självsanerande och betydligt klokare än vad vi tror!
Den moderna vetenskapen går ju i mycket ut på att analysera naturen och dess möjligheter medan den gamla var helt inriktad på de teologiska utläggelserna och mer teoretiskt inriktad. Verklig vetenskap, vad är det?
Ett svar kanske kan vara den väg teorin går för att nå verkligheten för att sedan systematisera den.
Nu på våren är ju naturen fantastisk och man kan fråga sig om alla dessa underbara dagar kan förklaras vetenskapligt, på sätt och vis har vi där den egentliga skiljelinjen mellan tro och vetande.
Ta en sådan sak som den ädla drycken whisky. Ursprungligen tillverkades den av en irländsk munk som ville förvandla de glänsande sädesfälten till en himmelsk dryck, se där vilka under tron kan göra!
Jag kan trots alla vetenskapliga belägg känna att vårkänslorna är något speciellt som övergår vårt förstånd och det är förmodligen här som tron kommer in.
Det intressanta är dock att det som säkrar vår överlevnad är de mest basala fysiska medlen.
Om man ska sammanfatta de båda synvinklarna så är det alltså dynamiken dem emellan som är poängen, alltså mötet mellan himmel och jord och medlen som framkallar detta.
Här har vi början till en avvägning inom de rätta proportionerna för vad som är ett sådant möte och det är väl förmodligen där vi har grunden för våra världsreligioner och deras rättesnören.
Nu är det dock dags för en kopp kaffe!

Inga kommentarer: